Diferents tipus d’ukelele

Tipus d'ukelele

QUINS SÓN ELS DIFERENTS TIPUS D’UKELELE?

Si estàs pensant en comprar o regalar un ukelele, probablement tinguis dubtes envers les diferents variants que hi ha. A continuació explicarem les diferències principals entre tots els tipus d’ukelele per ajudar-te a decidir la millor opció en el teu cas.

UKELELES

L’ukelele és un instrument de finals del segle XIX originari de Hawai i molt popularitzat als Estats Units a principis del XX, però no ha estat fins a l’última dècada que ha tingut més repercussió a Catalunya, sobretot a un nivell menys professional.

El so característic de l’ukelele està produït, principalment, per les cordes: són totes de “nylon”. La segona i la tercera tenen el mateix gruix, i la primera i la quarta són una mica més primes, sent la quarta més aguda que les dues anteriors.

Hi ha 4 varietats principals d’ukelele: soprano, concert, tenor i baríton.

Soprano

També anomenat ukelele estàndard, és el més utilitzat de tots i ideal per a començar a aprendre l’instrument.

Consta de 4 cordes i la seva afinació és La-Mi-Do-Sol. És el més petit de tots i, per tant, el que té el so més agut i amb el que més s’identifica l’instrument. Té una mesura d’aproximadament 34’5cm.

Concert

Igual que el soprano, també té una afinació de La-Mi-Do-Sol, però té una escala més gran, d’aproximadament uns 38cm.
Aquesta característica fa que tingui dues diferències principals envers al seu predecessor: té els trasts més separats, cosa que permet que sigui més fàcil de tocar per una persona amb els dits més llargs, o que acostumi a tocar instruments de corda més grans, com la guitarra o el baix. En segon lloc, al ser més gran que el soprano, té una projecció de so major i amb més greus.

Tenor

L’ukelele tenor és el més gran dels ukeleles amb afinació estàndard: La-Mi-Do-Sol. Té una escala d’aproximadament 43cm. El resultat és que té un so encara més greu i amb més projecció que el concert, i la seva mida permet que sigui més còmode de tocar. Però això també fa que la seva sonoritat s’allunyi del timbre típic de l’ukelele.

Baríton

És l’ukelele més gran de tots, amb una escala d’aproximadament uns 52cm. La seva afinació és Mi-Si-Sol-Re. Aquestes dues característiques fan que sigui el més greu de tots, tan de timbre com de tessitura. És ideal per a guitarristes que volen aprendre a tocar l’ukelele, ja que s’afina igual que les primeres cordes de la guitarra, i això facilita l’aprenentatge de les notes i els acords.

Altres variacions

A part dels mencionats anteriorment, existeixen híbrids entre l’ukelele i altres instruments.

El guitalele: és un híbrid entre un ukelele i una guitarra. Consta de 6 cordes, afinades: La-Mi-Do-Sol-Re-La. Té una escala d’aproximadament 43cm, i es toca com una guitarra amb la celleta al cinquè trast.

Uke-bass: És un híbrid entre un ukelele i un baix. Consta de 4 cordes i té una escala d’aproximadament uns 52cm. S’afina exactament igual que un baix: Sol-Re-La-Mi.

Banjolele: És un híbrid entre un ukelele i un banjo. Consta de 4 cordes, afinades igual que l’ukelele tradicional: La-Mi-Do-Sol i té una escala d’aproximadament 38cm.

Esperem que aquesta informació t’hagi servit d’ajuda per a conèixer els diferents tipus d’ukelele. A la nostra botiga podràs trobar una amplia varietat d’ukeleles, amb marques tan prestigioses com Kala o Lanikai. Si el que estàs pensant és en aprendre a tocar, posa’t en contacte amb nosaltres i a l’escola et podrem ensenyar a tocar-lo d’una manera amena i distesta.

Musical Mataró

Escola i botiga de música, on podràs aprendre a tocar el teu instrument preferit i t’assessorarem quan arribi el moment de comprar-lo.
Contacta amb nosaltres.

Últimes notícies

Pròxims esdeveniments