Diferències entre els tipus de guitarra

tipus de guitarra

DIFERÈNCIES ENTRE ELS TIPUS DE GUITARRA

Molta gent ve a la botiga a comprar una guitarra i no sap quina endur-se, o alumnes que venen per aprendre a tocar i no saben si començar amb una guitarra acústica, una elèctrica o una espanyola. Sempre hi ha el dubte de quines són les diferències entre els tipus de guitarra.

Els dubtes, principalment, sorgeixen entre les acústiques i les espanyoles, però a continuació explicarem breument les diferències que hi ha entre els 3 tipus principals de guitarra.

UTILITAT

A grans trets, el que fa que un es decanti cap a una guitarra o l’altre acostuma a ser l’estil musical que es vol tocar.

La guitarra espanyola té un so més suau i normalment es fa servir per a tocar música clàssica, flamenc o rumba.

La guitarra acústica sona més brillant i amb més potència que l’espanyola, i s’acostuma a  utilitzar per a tocar folk o músiques més tranquil·les, sobretot a països de fora del sud d’Europa i del nord d’Àfrica, on la guitarra espanyola no és tan coneguda.

La guitarra elèctrica és una guitarra molt utilitzada en musica més moderna, com el jazz, el funk o el rock. Degut a la necessitat de connectar la guitarra a un aparell extern perquè aquesta soni, moltes vegades es fa servir amb efectes i processadors per crear sons diferents.

CORDES

La diferència principal entre les 3 variacions de guitarra és el tipus de cordes.

La guitarra espanyola, generalment, té les cordes de niló o “nylon”, tot i que també les podem trobar de carboni o titani. Les 3 primeres són llises, mentre que les 3 últimes estan entorxades amb coure.

Tan la guitarra acústica com l’elèctrica tenen cordes metàl·liques.
En el cas de l’acústica, les cordes estan construïdes amb acer, les 2 primeres, i bronze entorxat, les 4 últimes. La guitarra elèctrica pot tenir cordes de níquel o d’acer, les 3 primeres llises i les 3 últimes entorxades.

DIAPASÓ/MÀSTIL

El màstil també varia segons el tipus de guitarra.

La guitarra espanyola té el màstil més ample de les 3, amb el diapasó totalment pla.

En el cas de l’acústica i l’elèctrica, el diapasó és corbat. El màstil és més estret que el de la guitarra espanyola, sent el de l’elèctrica el més estret de tots. En els dos casos el màstil està reforçat amb l’ànima, una barra de metall que permet canviar la inclinació del màstil.

COS

La guitarra espanyola, tot i tenir models més estrets o amb “cutaway”, acostuma a ser d’una mida molt estàndard, més petita que l’acústica. Per a construir-la s’utilitzen diferents tipus de fusta: les més senzilles acostumen a tenir les tapes de fusta de pi, mentre que les que ja són massisses poden ser de cedre (les clàssiques) o avet (les flamenques) i els costats i fons de sapel·li, banús o auró, entre d’altres.

La guitarra acústica és mes gran que l’espanyola i té més models i formes diferents. Les fustes utilitzades acostumen a ser d’avet, banús o caoba, entre d’altres.

La guitarra elèctrica acostuma a no tenir caixa de ressonància, de manera que la fusta no és tan important com a les altres dues, però normalment es construeixen amb tell, auró o caoba.

CONCLUSIÓ

Totes aquestes característiques fan que el tacte alhora de tocar la guitarra, així com el so, siguin molt diferents. El més important és que un se senti còmode amb l’instrument i que el so s’adeqüi a l’estil musical que vol tocar.

Esperem que aquesta informació t’hagi servit per conèixer les diferències entre els tipus de guitarra i aclarir els dubtes a l’hora d’adquirir-ne una de nova. Per més informació no dubtis en contactar amb els experts de la nostra botiga.

Musical Mataró

Escola i botiga de música, on podràs aprendre a tocar el teu instrument preferit i t’assessorarem quan arribi el moment de comprar-lo.
Contacta amb nosaltres.

Últimes notícies

Pròxims esdeveniments